
EKOSTAR BADEM SOYMA TESİSİ
Ekostar Badem Soyma Tesisi
Ekostar Badem Soyma Tesisi
2016 Yılı Ekostar Badem Hasat Çalışmasından Görüntüler.
Yerli Badem = Standart boyutları yoktur.
ABD Bademi = Standart görüntüye sahip aynı boyutta.
Sizden ricam, badem almaya gittiğinizde satıcıya “bana yerli badem verebilir misiniz?” diye sormanız. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanların alacakları cevap şudur: “yok ki”. Evet, aynen öyle. Yerli badem üretimimiz tüketimimize göre neredeyse yok denecek kadar az. Zaten üretilen daha tazeyken neredeyse çağla olarak tuza bandırılıp tüketiliyor.
Resimlerde gördüğünüz bademlerin soldaki olanı topraklarımızda yetişen yerli bademdir, hiçbiri aynı boyutta değildir bazıları kabuğundan ayrılırken kırılabilir çünkü kabuğu doğası gereği insan eliyle kırılabilen bir kabuk değil çekiç yardımıyla veya sert bir cisimle kırıldığından yarıklar mevcut olabilir. En önemlisi arasında bazen acımtırak olan acı bademe denk gelebilirsiniz. Amerikan bademinde ise standart boyuta sahip bademler sizleri görüntüleri ile cezbetmekle kalmıyor çok çabuk kırılabilen bir kabuğa sahipler. 5 yaşındaki bir çocuk dahi iki parmağını kullanarak rahatlıkla kırabilir ve en ilginci hiç acısına denk gelmezsiniz rahat rahat son tanesine kadar tüketebilirsiniz çünkü hepsi tatlıdır.
Sözcü Gazetesi’nin 30 Mayıs 2016 tarihli web sitesinde yer alan “Yerli ve sağlıklı sandığımız 8 besin” başlıklı haberinden derlenmiştir.
Haberin tümü için lütfen tıklayınız.
Badem soyma makinası 3 konveyör bant sayesinde 2 işçi ile saatte 1000 kg soyulmuş badem hazırlıyor.
5 yaşındaki lauranne cinsi badem ağacı 4-5 daldan silkelenerek 10kg kabuklu badem toplanmaya başlandı.